Artikelen

Belastingaangifte: wist je dat….

Belastingaangifte: wist je dat….

Handige weetjes en tips voor de belastingaangifte die je niet overal leest en waar niet iedereen op de hoogte van is…

Roerende zaken zoals auto's, caravans en boten die voor persoonlijke doeleinden worden gebruikt, hoef je niet op te geven in box 3 in de aangifte inkomstenbelasting. 

Een belangrijk onderdeel in de belastingaangifte voor partners is het onderdeel verdelen. Even puzzelen levert vaak veel geld op. Zie ook ons ‘Stappenplan Slim verdelen’.

Voor vakantiewoningen in het buitenland, geef je in je aangifte 2024 de waarde in het economisch verkeer aan per 1 januari 2023 (dus niet 1 januari 2024). Geef de buitenlandse vakantiewoning ook aan als je die in de loop van 2024 kocht. Je hebt dan namelijk recht op ‘voorkoming dubbele belasting’ en dat levert mogelijk extra belastingvoordeel op.

Advocaat- en proceskosten die gemaakt zijn voor de verkrijging, het behoud of de verhoging van te ontvangen partneralimentatie zijn aftrekbaar in box 1. De ex-partner die alimentatie betaalt, kan deze kosten niet aftrekken.

AOW’ers met een fiscaal partner moeten goed opletten of ze de ouderenkorting wel optimaal benutten. Vaak is het inkomen van de minstverdienende partner te laag om de ouderenkorting te kunnen benutten. Door aan deze partner meer box 2-inkomen of box 3-vermogen toe te delen wordt de ouderenkorting van de minstverdienende beter benut. En daarnaast gaat daardoor de ouderenkorting van de meestverdienende soms omhoog! Dubbel voordeel dus. Lees er meer over in ‘Stappenplan Slim verdelen’.

Ontslag- en transitievergoedingen zijn géén ‘inkomen uit tegenwoordige arbeid’ maar vallen onder ‘pensioen en andere uitkeringen’. Ontving je in 2024 een ontslag- of transitievergoeding en is het bedrag (door de Belastingdienst of door jou) niet op de juiste plaats ingevuld? Dan kan je arbeidskorting lager worden omdat deze heffingskorting daalt als het inkomen uit tegenwoordige arbeid hoger wordt. Corrigeer dit dus altijd!

Neem geldleningen van je BV mee in je IB-aangifte. Trek de in 2024 betaalde rente af als het een eigenwoningschuld betreft, en geef andere schulden aan in box 3 (zie de balans per 1 januari 2024).

Iets vergeten in je aangifte? Of heb je een foutje gemaakt? Geen paniek. Je kunt dat nog herstellen door opnieuw aangifte te doen. Dat kan overigens nog tot 5 jaar terug, dus ook voor de jaren 2020, 2021, 2022 of 2023. De in de aangifte gekozen verdeling tussen fiscaal partners kun je alleen aanpassen zolang de bezwaartermijn van de aanslag van één van beide partners nog niet is verstreken of als één van beide partners geen aangifte heeft gedaan.

Heb je een en/of-rekening met iemand die niet uw fiscaal partner is? Vul dan het hele saldo in van deze rekening. Geef vervolgens aan welk deel van jou is volgens de werkelijke eigendomsverhouding. Heb je bijvoorbeeld samen met uw moeder een en/of-rekening, maar is het geld volledig van je moeder? Dan is alles bij haar belast!

Wie een laag inkomen heeft, komt al snel in aanmerking voor aftrek van zorgkosten. Dat speelt vooral bij ouderen met AOW en een klein beetje pensioen. Zij krijgen voor sommige zorgkosten namelijk automatisch 113% extra aftrek. En dat levert niet alleen een belastingteruggaaf op. Ouderen die door de aftrek per saldo helemaal geen belasting meer betalen krijgen namelijk ook nog een ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’ of ‘TSZ’. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je aangifte inkomstenbelasting invullen!

Jongeren vanaf 18 jaar hebben recht op zorgtoeslag, ook als ze nog thuis wonen en zelfs als ze niet werken. Dus bij deze een oproep aan iedere 18-plusser: laat geen geld liggen en vraag nu zorgtoeslag aan!

De kosten in de aanloopfase van een onderneming kun je tot maximaal 5 jaar terug aftrekken in het eerste jaar dat er sprake is van een bron van inkomen. Bewaar dus altijd alle bonnen en facturen van de laatste 5 jaar (scan of fotografeer ze, zodat ze goed leesbaar blijven!).

De online aangifte kan in sommige gevallen de optimale verdeling tussen partners automatisch vaststellen. Dat is het geval als er alleen sprake is van de volgende te verdelen posten: inkomsten eigen woning, aftrek eigen woning, aftrekbare uitgaven eigen woning, aftrek geen of kleine eigen woningschuld, partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen, zorgkosten, tijdelijk verblijf thuis gehandicapten, studiekosten en giften. Heb je bijvoorbeeld ook vermogen in box 3, dan moet je de optimale verdeling zelf bepalen. Lees er meer over in ons ‘Stappenplan Slim verdelen’.

De Belastingdienst vraagt dit jaar in de belastingaangifte voor het eerst of je rond 1 januari 2024 (peildatum) bezittingen in box 3 hebt ‘verplaatst’? Wie zijn beleggingen tijdelijk heeft omgezet naar spaargeld of tijdelijk schulden aangaat om zo het te belasten forfaitaire rendement te verlagen heeft soms geen recht op dat verlaagde forfaitaire rendement. Zoek maar eens op belastingdienst.nl op ‘peildatumarbitrage’. Bijzonder is het daarom dat de Belastingdienst in de online aangifte ‘toezegt(?)’ dat het antwoord op deze vraag geen invloed heeft op de berekening van het box 3-inkomen. Krijg je nadere vragen van de Belastingdienst? Stem je antwoord dan eerst af met je adviseur of onze Adviesservice.

De online aangifte sluit met ingang van 2024 niet meer aan op bepaalde boekhoudprogramma’s. Een ‘automatische winstaangifte’ is dus niet meer mogelijk. Ondernemers zullen dus zelf handmatig de online aangifte moeten invullen of een belastingadviseur of boekhouder moeten inschakelen.

Voor aftrek van giften en zorgkosten geldt een inkomensafhankelijke drempel. In je aangifte zie je onder ‘Uitgaven > giften’ en onder ‘Uitgaven > zorgkosten’ hoe hoog je giften, respectievelijk zorgkosten, moeten zijn om te profiteren van de aftrek. Heb je net te weinig giften en/of zorgkosten en heb je box 3-vermogen? En is je werkelijke rendement in box 3 lager dan je forfaitaire rendement? Dan is je drempel lager dan de aangifte laat zien! In het drempelinkomen zit immers ook je box 3-inkomen. Het is daarom goed mogelijk dat je na het doorgeven van je werkelijke rendement alsnog in aanmerking kunt komen voor aftrek.

Loop geen belastingvoordeel mis: vul al je zorgkosten en giften in, ook als je de drempel op dit moment niet lijkt te halen! Gebruik onze ‘Checklist aftrekbare zorgkosten’.