Artikelen

Box 3: de tegenbewijsregeling

Box 3: de tegenbewijsregeling

De Hoge Raad deed vorig jaar een aantal belangrijke uitspraken over de belastingheffing in box 3. Naar aanleiding daarvan komt er een tegenbewijsregeling. Wat betekent dat voor jou?

Al in december 2021 oordeelde de Hoge Raad in het zogenaamde ‘Kerstarrest’ dat de belastingheffing in box 3 sinds 1 januari 2017 in strijd is met het Europese recht. De regels voor de box 3-heffing werden aangepast. Maar niet voldoende, zo liet het ‘D-dayarrest’ van de Hoge Raad van 6 juni 2024 zien. En daarom komt er een tegenbewijsregeling. Is het werkelijke rendement van je box 3-vermogen lager dan het forfaitaire rendement, dan kun je van de tegenbewijsregeling gebruikmaken. In maart is het ‘Wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Wat betekent dat concreet?

Aangifte inkomstenbelasting

Voor het invullen van de aangifte inkomstenbelasting heeft de tegenbewijsregeling op dit moment nog geen gevolgen. In de aangifte inkomstenbelasting 2024 moet je dus gewoon je vermogen op 1 januari 2024 invullen. En de belasting wordt berekend over het vastgestelde forfaitaire rendement. Wacht niet met je belastingaangifte indienen tot je het werkelijke rendement kunt doorgeven. De aangifte kun je het beste gewoon vóór 1 mei 2024 indienen. Volgend jaar is de tegenbewijsregeling waarschijnlijk wel ingebouwd in de aangifte inkomstenbelasting 2025.

Formulier OWR

Waarschijnlijk komt de Belastingdienst in juli op belastingdienst.nl > Mijn Belastingdienst met een nieuw formulier: het formulier ‘Opgaaf werkelijke rendement‘ (OWR). Daarmee kun je het werkelijke rendement van je box 3-vermogen doorgeven aan de Belastingdienst. Voor zover nu bekend kan dat eerst voor de jaren 2017 tot en met 2022 en later voor 2023 en 2024. Het werkelijke rendement over 2024 kun je waarschijnlijk pas in 2026 doorgeven.
Op belastingdienst.nl/box3 kun je per belastingjaar vinden wie straks het werkelijke rendement door mag geven. 

LET OP: Je bent niet verplicht om het werkelijke rendement door te geven. Je box 3-heffing kan door de tegenbewijsregeling overigens niet hoger worden.

We helpen je bij het doorgeven van je werkelijke rendement

Werkelijk rendement

De Belastingdienst geeft je waarschijnlijk 12 weken de tijd om het formulier OWR in te dienen. Het is daarom handig om alvast gegevens te verzamelen als je het werkelijke rendement wilt doorgeven. Begin met belastingjaar 2022. Dat was voor veel beleggers geen goed beursjaar, waardoor de kans op teruggaaf voor dat jaar voor de meesten het grootst is. Het werkelijk rendement bestaat uit rente, dividend en huur (volgens kasstelsel, rente ontvangen op 1 januari 2024 behoort dus tot het rendement van 2024) en waardeveranderingen van je beleggingen en onroerend goed. Download je jaaropgaven, je transactieoverzichten van beleggingsrekeningen en je bankafschriften. Bij belastingheffing over het werkelijke rendement wordt overigens geen rekening gehouden met heffingsvrij vermogen en kosten.

Box 3-belastingcheck

Het invullen van het formulier OWR kan, zoals Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen zelf aangeeft, veel vergen van belastingplichtigen. Wij helpen je daarom een handje met onder andere de handige ‘Checklist Werkelijk rendement box 3’. Is je werkelijke rendement lager dan het forfaitaire rendement? Gebruik deze checklist alvast om alle bewijsstukken te verzamelen. Download de benodigde informatie uit je bankomgeving voordat deze daar niet meer beschikbaar is. En met onze ‘Box 3-belastingcheck’ op fiscalert.nl kun je alvast een indicatie krijgen van hoeveel box 3-belasting jij kunt terugkrijgen. Verder hoef je nu niets te doen en kun je de berichten van de Belastingdienst afwachten.

LET OP: Krijg je toch een aanslag inkomstenbelasting voordat je het werkelijke rendement hebt kunnen doorgeven aan de Belastingdienst? En is je werkelijke rendement in box 3 lager dan het forfaitaire rendement? Maak dan binnen 6 weken bezwaar! Dat kan met ons ‘Modelbezwaarschrift box 3’.