Artikelen

Btw-maand

Btw-maand

Als boekhouder stuit je dagelijks op misverstanden over boekhouden en belastingen. Ronald Harreveld, auteur van het boek ‘Belevenissen van een boekhouder’, deelt voor lezers van FiscAlert zijn persoonlijke ervaringen met een scherpe blik en flinke dosis humor.

Tekst: Ronald Harreveld

“De btw-maand is weer begonnen. Altijd een drukke maand. Maar ook een leuke maand want je spreekt en ziet iedereen weer. Daarnaast zien we die maand ook heel veel bonnetjes die niet in de boekhouding horen.

Want wat is dat toch! Op de een of andere manier denken veel ondernemers: als er zakelijk op de bon staat is het aftrekbaar. En helaas werken leveranciers/verkopers daaraan mee en maken daar heerlijk gebruik/misbruik van.

Dit kwam ik o.a. tegen in Q4-2024:

  • Zakelijk energie
  • Zakelijk sportabonnement
  • Zakelijke massages
  • Zakelijk netflixen
  • Zakelijke oppas
  • Zakelijke kapper
  • Zakelijke (mantel)pak
  • Zakelijk plassen in tankstation
  • Zakelijk spa bezoek incl. zakendiner
  • Zakelijk relaxen

Helaas, dit kan/mag echt niet. Ook al staat er zakelijk voor, zakelijke massages, zakelijke oppas etc. bestaat niet. Dit is echt privé en niet aftrekbaar. Ook al word je fitter van sporten en ben je daardoor efficiënter en alerter op je werk.

Ook al zitten Dirk en Appie, naast je werkplek. Eten wat je in je eentje aan je bureau opeet is gewoon privé. Alle appelflappen, worstenbroodjes, donuts bij benzinestations, kiosken etc. zijn ook niet aftrekbaar.

Alleen etentjes met een zakelijk karakter zijn aftrekbaar. Dus met een cliënt, toekomstige opdrachtgever, etc. Afspraak in je agenda en naam met wie je gegeten hebt op de bon.

De Belastingdienst gaat strenger controleren

En dan zag ik van de week nog een zakenreisje van 10 dagen naar Ibiza voorbijkomen. Stond ook op het vliegticket: ‘Zakenreis’. En op de hotelbon: ‘Overnachting ivm zakenreis’. Toen ze de rest kwam brengen vroeg ik: ‘Waarom was het een zakenreis?’ ‘Ik heb een museum bezocht. Kaartje zit er ook bij. Inspiratie opdoen.’ ‘Okay, zei ik, maar hoe kom je dan zo bruin?’ ‘Tja…’ vervolgde ze, ‘10 dagen zon en strand, dan gaat het hard.’

Zakenreisjes zijn wel aftrekbaar maar ook dat moet een zakelijk karakter hebben. Reis naar China om productieproces na te gaan. Reis naar India voor yogalessen bij een yoga goeroe. Materialen inkopen in Milaan om mode te maken etc.

Maar als je er ook nog wat dagen vakantie aanplakt, dan is een deel uiteraard privé.

Toppunt was dit keer iemand die de bon van een duur flesje parfum in de boekhouding had gedaan. Toen ik vroeg of dat een cadeautje was voor iemand kreeg ik als antwoord: ‘Nee dat is voor mezelf. Deze gebruik ik alleen als ik naar cliënten toe ga. Ik heb dus privé parfum en tegenwoordig ook een zakelijk parfum.’ Persoonlijke verzorging is niet aftrekbaar. Alleen voor artiesten en podiumkunstenaars onder bepaalde voorwaarden

Les van vandaag:
Dus ook al zegt de leverancier: als we zakelijk op de factuur zetten kunt u het aftrekken. Niet intrappen! Daarnaast heeft de belastingdienst aangekondigd hier in 2025 strenger op te controleren. Met correcties en boetes. Dus pas op wat je aftrekt.”

Boekhouder Ronald Harreveld is oprichter van administratiekantoor Siffror, gevestigd in Amsterdam en Utrecht. Voor meer informatie, zie siffror.nl

Boek kopen?

Het leuke en leerzame boek ‘Belevenissen van een boekhouder’ door Ronald Harreveld is verkrijgbaar bij de boekhandel en ook online en kost €21,99 (ISBN 9789464898545).