Artikelen

Checklist voorlopige aanslag

Checklist voorlopige aanslag

Vanaf december verstuurt de Belastingdienst de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2025. Check je aanslag en laat ’m zo nodig aanpassen!

Wie eind vorig of begin dit jaar al een voorlopige aanslag ontving, krijgt vanaf december automatisch bericht over de voorlopige aanslag over 2025. Eerst zijn degenen met een teruggaaf aan de beurt. Begin 2025 volgen de voorlopige aanslagen voor iedereen die belasting moet (bij)betalen. Handig, want zo hoef je niet ieder jaar opnieuw om een voorlopige aanslag te vragen. Maar pas op: misschien klopt de voorlopige aanslag niet omdat de gegevens waarop de Belastingdienst deze baseert mogelijk niet up-to-date zijn!
Je bent niet verplicht om een voorlopige aanslag aan te passen als er fouten in staan. Voordeel van een te lage voorlopige aanslag is dat je het geld nog even op je rekening houdt en er dus rendement op kunt maken. Nadeel is dat het geld, zolang het op je rekening staat, nog tot je box 3-vermogen behoort. Wie het slim aanpakt ontvangt meer rendement dan de extra belasting in box 3 kost. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een te lage voorlopige aanslag niet aan te passen en pas na het doen van aangifte bij te betalen. Zorg er dan wel voor dat je de aangifte inkomstenbelasting 2025 vóór 1 mei 2026 indient. Anders ben je het voordeel al snel kwijt aan extra belastingrente. Die is op het moment van schrijven maar liefst 7,5%, wees dus alert hierop!
Wil je de Belastingdienst (toch) vragen om de voorlopige aanslag aan te passen? Gebruik dan deze checklist. De volgorde van onze checklist komt overeen met wat staat op de achterzijde van je voorlopige aanslag!

LET OP: Je bent niet verplicht om een voorlopige aanslag aan te vragen als je die niet automatisch krijgt. 


Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?