Artikelen

Coalitie sluit compromis over box 3

Coalitie sluit compromis over box 3

De coalitiepartijen hebben een compromis gesloten over de toekomst van box 3, ook wel bekend als de ’spaartaks’, dat meldt De Telegraaf. Er komt een mengeling van belastingvormen voor verschillende soorten vermogen. De nieuwe box 3-heffing wordt een combinatie van een zogenaamde vermogensaanwasbelasting (heffing over inkomsten zoals rente en dividend en de jaarlijkse waardeontwikkeling) en vermogenswinstbelasting (pas heffing nadat de winst verzilverd is):
■ De vermogensaanwasbelasting gaat gelden voor vermogen dat makkelijk te gelde gemaakt kan worden zoals spaargeld en beleggingen op de beurs. 
■ De vermogenswinstbelasting gaat bijvoorbeeld gelden voor vastgoedbeleggingen, waarbij het geld in de stenen zit zolang de belegging niet verkocht is, en niet-beursgenoteerde beleggingen.
■ Sommige vermogensvormen, zoals een tweede woningen en vakantiehuis voor eigen gebruik, zullen belast gaan worden volgens een forfait.
Nieuw is dat verliezen kunnen worden verrekend met waardestijging in volgende belastingjaren. De hoogte van het tarief staat nog niet vast, maar de nieuwe box 3-heffing moet net zoveel op gaan brengen als de huidige heffing. De plannen voor de nieuwe box 3-heffing kunnen ondanks de demissionaire staat van het kabinet wel worden uitgewerkt en behandeld. Door de uitspraak van de Hoge Raad in december 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1963, na te lezen op www.rechtspraak.nl, zie ook onze eerdere berichten en artikelen) is een nieuw stelsel namelijk hard nodig. De nieuwe heffing gaat op zijn vroegst in per 2027.

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?