Artikelen

Giftenaftrek onder de loep

Giftenaftrek onder de loep

Giften zijn vaak aftrekbaar. Maar let op de fiscale beperkingen. Wij laten u zien wat de mogelijkheden zijn zodat u maximaal van de giftenaftrek profiteert.

Als u geld aan goede doelen geeft, betaalt de fiscus mee. Giften aan goede doelen als hulporganisaties, kerken en culturele instellingen zijn namelijk aftrekbaar. U heeft wel een schriftelijk bewijs nodig, zoals een bankoverschrijving. Contante giften zijn niet aftrekbaar, ook niet als u een kwitantie heeft. Maar de belangrijkste fiscale eis voor aftrek van uw gift is dat het goede doel een ANBI-verklaring van de Belastingdienst heeft (zie het kader ‘Check goede doelen’). Zonder die ANBI-verklaring is giftenaftrek niet mogelijk. Overigens vallen ‘Steunstichtingen SBBI’ ook onder de regeling, maar die zijn zó zeldzaam dat we ze niet bespreken.

LET OP: Onze Adviesservice krijgt met enige regelmaat de vraag of kinderen een goed doel zijn. Dat is (helaas) niet het geval. En dus kunt u giften aan uw kinderen niet aftrekken. Ook niet aftrekbaar zijn uitgaven aan loten van organisaties die goede doelen steunen.

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?