Je moet aangifte inkomstenbelasting doen voor 1 mei. Als je geen tijd hebt, kun je uitstel aanvragen. Hoe werkt dat en waar moet je op letten?
Tekst: Daphne Lie
De blauwe enveloppen liggen op tafel en de deadline van 1 mei nadert snel. Misschien had je je voorgenomen om het op tijd te regelen, maar met je onderneming, gezin en alles wat er tussendoor komt, schiet het er steeds bij in. Kortom, het leven is druk en aangifte inkomstenbelasting doen is niet het eerste waar je zin in of energie voor hebt. Voor je het weet, is het april en begin je de druk te voelen. Gelukkig kun je uitstel aanvragen. Maar hoe werkt dat precies? En is het een slimme zet?
Hoe werkt uitstel?
Als je verwacht dat je de aangifte inkomstenbelasting niet op tijd, dus voor 1 mei, kunt indienen, kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan eenvoudig online op belastingdienst.nl > Mijn Belastingdienst, telefonisch of schriftelijk. Zorg er wel voor dat je dit vóór 1 mei regelt. Je krijgt dan uitstel tot 1 september.
Werk je met een boekhouder of belastingadviseur? Dan geldt er een speciale regeling: zij kunnen voor hun klanten uitstel aanvragen tot 1 mei van het jaar erop. Dit is nodig omdat zij veel aangiftes verwerken en niet alles in de eerste paar maanden van het jaar kunnen afronden. Dankzij deze regeling wordt de werkdruk beter verdeeld en krijgt elke aangifte de aandacht die nodig is.
Belastingrente bij uitstel
Je moet belastingrente betalen als de Belastingdienst je aangifte na 1 mei ontvangt of afwijkt van je aangifte waardoor je meer belasting moet betalen. Vanaf 1 januari 2025 geldt een rentepercentage van 6,5%. Dat lijkt misschien niet veel, maar het kan flink oplopen. Je ontvangt daarentegen geen rente als je geld terugkrijgt. Dan geldt: hoe eerder je aangifte binnen is, hoe sneller het geld op je rekening staat.
Maak van je aangifte geen stressfactor en vraag op tijd uitstel aan
Voorlopige aanslag aanvragen
Vanwege die rente is wachten met betalen niet slim. Gelukkig kun je belastingrente eenvoudig voorkomen door een voorlopige aanslag aan te vragen. Dan maak je een schatting van je inkomen en stuurt de Belastingdienst een voorlopige aanslag. Betaal je die aanslag en komt deze komt goed overeen met je uiteindelijke belastingaanslag? Dan hoef je later geen extra rente te betalen. Je kunt zelf een voorlopige aanslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Liever hulp? Dan kan je boekhouder dit voor je regelen.
In 1 keer betalen
Een voorlopige aanslag over 2024 moet je in 1 keer betalen. Dat is eigenlijk heel logisch. De voorlopige aanslag wordt berekend op basis van je inkomen uit 2024. Was je in loondienst geweest, dan was de inkomstenbelasting maandelijks al ingehouden op je salaris. Maar als ondernemer betaal je de belasting achteraf, tenzij je via een voorlopige aanslag al vooruit hebt betaald. Vraag je een voorlopige aanslag aan over 2025? Dan mag je die in termijnen betalen.
Eerdere voorlopige aanslag
Heb je eerder al een voorlopige aanslag ontvangen voor 2024 en vraag je uitstel aan? Dan is het slim om te checken of de voorlopige aanslag hoog genoeg is. Als je meer hebt verdiend dan verwacht, kan het verstandig zijn om een extra voorlopige aanslag aan te vragen om te voorkomen dat je later rente moet betalen.
Geen stress
Uitstel is soms handig, maar zorg dat je vooraf weet waar je aan toe bent. Zo is de belastingaangifte geen stressfactor, maar gewoon iets wat je goed geregeld hebt.
Daphne Lie is eigenaar van D-Ly BoekhoudAcademie (boekhoudacademie.nl). Met veel plezier schrijft ze over geldzaken voor ZZP’ers en geeft ze trainingen en workshops om financiële onderwerpen simpel en duidelijk te maken.
Heb je nog geen aangifte gedaan? Wil je nog een keer checken of je niets bent vergeten? Of ben je op zoek naar meer informatie, tips en handige checklists? Ga dan naar ons 'Dossier belastingaangifte'.