Veel financiële zaken kun je prima zelf regelen, zonder adviseur en tegen lage kosten. Elk nummer geeft Kapé Breukelaar u praktische financiële Doe-Het-Zelf tips.
Tekst: Kapé Breukelaar
In veel huishoudens regelt één persoon de financiële zaken, bij mij is dat niet anders. Meestal heeft een van beiden er ook gewoon meer affiniteit mee. Toch begon die verantwoordelijkheid een aantal jaar geleden te knagen. Wat als mij iets zou overkomen, wie moest het dan gaan regelen? En waar zou mijn vrouw moeten beginnen? Ik heb toen een stamdocument gemaakt waarin alle relevante zaken zijn vastgelegd. Ik werk dat document sindsdien één keer per jaar bij. Vervolgens nemen mijn vrouw en ik het helemaal door. Als mij iets overkomt dan kan ze met dat document in de hand de juiste instanties en mensen benaderen. Het document is zo opgesteld dat het ook alle relevante informatie voor derden bevat.
Waar ligt wat?
Wat staat er zoal in? Het start met onze personalia inclusief burgerservicenummers. Vervolgens heb ik een samenvatting opgenomen van de huwelijkse voorwaarden en de testamenten. Het is altijd goed die afspraken jaarlijks weer even door te nemen. Maak tevens een overzicht met relevante contactgegevens van bijvoorbeeld verzekeraars, pensioenregelingen, hypotheekverstrekkers en adviseurs. Ik heb ook een overzicht van de plekken in huis waar relevante documenten, zoals polissen en notariële aktes, zijn opgeborgen. Leg dat ook vast voor digitaal opgeslagen documenten. Dat scheelt heel veel onnodig uitzoekwerk. Het hoofdstuk inkomen bevat niet alleen de huidige inkomensgegevens maar ook de regelingen bij arbeidsongeschiktheid en overlijden. Wat is geregeld bij welke verzekeraars en met welke polisnummers? Deze gegevens leg je uiteraard ook voor een eventuele partner vast.
‘Een overzichtelijk stamdocument bespaart nabestaanden veel werk na uw overlijden’
Uw hypotheek
In het hoofdstuk vermogen start je, indien van toepassing, met de gegevens van de eigen woning. Hoe is onderling het eigendom geregeld, wat is het kadastrale nummer van uw huis, wanneer is het gekocht, voor welke koopsom en wat is de laatste WOZ-waarde? Bij de hypotheek legt u vast wie de geldverstrekker is, hoe hoog de oorspronkelijke lening was en wat daarvan nog resteert. Daarnaast zijn de rentevoet en de einddatum van de rentevaste periode relevant. Tot slot is ook de aflossingsvorm van belang. Heeft u nog een spaar-, beleggings- of levenhypotheek? Leg dan vast wat nu aan aflossingskapitaal is opgebouwd en wat de uiteindelijk te verwachten eindwaarde is.
Waarde bezit elk jaar bijwerken
Voor banksaldi en beleggingen werk je jaarlijks de actuele waarde bij. Leg ook de rekeningnummers vast. Heb je andere beleggingen of investeringen? Neem dan de belangrijkste gegevens op in het stamoverzicht. Voor zelfstandigen of ondernemers met een BV is het van belang ook die ondernemingsgegevens goed vast te leggen, inclusief fiscale nummers, de belangrijkste financiële cijfers en de contactgegevens van uw boekhouder, belastingadviseur en eventuele accountant.
Jaarlijks bijhouden zo gepiept
De eerste keer kost het opstellen van uw stamoverzicht de nodige tijd. U kunt ons concept stamdocument downloaden en invullen. In de jaren daarna moet het overzicht alleen nog bijgewerkt worden met de wijzigingen van het afgelopen jaar, en dat gaat veel sneller. Ik doe dat altijd in de eerste week van januari. Zo’n overzicht schept niet alleen duidelijkheid voor jezelf en jouw partner, het is ook handig als je een beroep moet doen op een financieel adviseur. Het kost adviseurs vaak veel tijd (en de klant geld) om alles uit te zoeken. Met een stamdocument bij de hand kan de adviseur direct aan de slag met de kwestie die je wilt oplossen.
K.P. Breukelaar is financieel expert en mede-eigenaar van FiscAlert
Doe-Het-Zelf-tips
Bent u ook een Doe-Het-Zelver en heeft u een waardevolle tip die u wilt delen? Laat het ons weten via [email protected]