Auteur
Column Hans Oudshoorn

AEX-calls: wie schrijft die blijft

door Hans Oudshoorn • Beleggerstrainer Saxo Bank Academy en co-auteur Beleggen voor Dummies • Gepubliceerd op 29 feb. 2024

De eerste weken van 2024 is de AEX onder leiding van chipbedrijven ASML, ASMI en Besi uit de startblokken gevlogen. Ook het herstel van Adyen heeft bijgedragen aan de rally. Wel lijkt er wat metaalmoeheid op te treden.

Ik krijg de laatste tijd dan ook regelmatig de vraag hoe het portefeuillerendement kan worden verbeterd nu de koersen wat haperen. Eén manier is het verkopen van AEX-calls op de brede aandelenportefeuille, op voorwaarde dat het aandelenstuk meebeweegt met de AEX (hoge correlatie) en een waarde heeft van ongeveer €84.500 (de huidige stand van de AEX maal de contractgrootte van de indexopties, ofwel 845 x 100). Het idee: verkoop een call AEX december 2024 met een uitoefenprijs van 960. Deze call levert €5,75 per optie, ofwel €575 op. Staat de AEX in december 2024 op of onder de 960? Dan verdient u de premie. Vaak kun je overigens al eerder sluiten. De tijdswaarde lekt eruit als de index daalt, licht stijgt of blijft hangen. Het break-even point ligt op 965,75 (strike + ontvangen premie).

AEX-calls: wie schrijft die blijft’
Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?