De vraag die in mijn columns regelmatig opduikt is of geld gelukkig maakt. Als je miljoenen op de bank hebt staan, zul je deze vraag waarschijnlijk eerder met nee beantwoorden dan als je elke maand met moeite de eindjes aan elkaar kunt knopen. Zo was er een rijkaard die grappend opmerkte dat geld niet gelukkig maakt, maar dat hij gelukkig wel geld heeft.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een hoog inkomen niet per se gelukkiger zijn. Wat echt van belang is, is de mate van controle over je leven. Geld kan hiervoor zorgen. Het geeft je een bepaalde autonomie. Als je geld op de bank hebt, kun je wat langer wachten met het accepteren van een baan, waardoor de kans groter is dat je de baan van je leven vindt. Het stelt je in staat om ontslag te nemen als je weer eens een onterechte scheldkanonnade van een superieur over je heen krijgt of voor de zoveelste keer oeverloos over trivialiteiten moet vergaderen. Ook al doe je dat niet, alleen al het gevoel dat het kan is onbetaalbaar. Een zekere mate van financiële onafhankelijkheid stelt je in staat om eventueel één dag per week minder te werken. En als je baas dat niet goed vindt… Ondernemers kunnen selectiever zijn in het aannemen en het aanhouden van cliënten. Deze aspecten leveren heel wat meer geluk op dan luxe goederen.
Voor geld op de bank moet je waarschijnlijk sparen. Dat is misschien lastig bij een laag inkomen. Veel succesvolle mensen zijn ooit zo begonnen. Het is trouwens een misverstand dat je voor die financiële onafhankelijkheid misschien hard en lang moet werken. Mensen spreken met zichzelf af een bepaalde periode te gaan bikkelen om daarna (eindelijk) van het zuur verdiende geld te kunnen genieten. Dat men in die periode niet gelukkig is, wordt op de koop toe genomen. Je kan het vergelijken met de worst die een hond wordt voorgehouden. In dit geval ben je zelf degene die de stok vasthoudt. De praktijk leert dat de periode van bikkelen vaak wordt verlengd en de lat steeds hoger wordt gelegd. Het steeds hogere inkomen wordt bijvoorbeeld gebruikt voor een dure woning met navenante lasten. De kunst is een evenwicht te vinden. Financiële onafhankelijkheid vergt niet per se kapitalen. Als je sober leeft is een bescheiden bedrag genoeg. Geld maakt gelukkig als je het gebruikt voor controle over werk en leven.
Redactie FiscAlert: Wil je nog besparen? Lees dan ‘DOE-HET-ZELF Geldtips voor 2025’