Auteur
Column Rishma Moennasing

Beleggen in de beste duurzame dividendaandelen

door Rishma Moennasing • Lead Fondsen & Duurzaamheid • Gepubliceerd op 15 jan. 2024

Dividendaandelen trekken altijd al de aandacht van een grote groep beleggers. Vooral van beleggers die periodiek inkomsten uit hun beleggingen willen ontvangen. Ook worden deze aandelen als relatief veilige beleggingen gezien omdat het meestal stabiele en gezonde bedrijven zijn die dividend uitkeren.

Er waren altijd al fondsen die zich richten op dit soort aandelen, zoals de Kempen Global High Dividend en Kempen European High Dividend fondsen. Maar nu zijn er ook ETF’s die beleggen in het neusje van de zalm op het gebied van duurzame dividendaandelen. Zo heeft fondshuis UBS 2 ETF’s gelanceerd: het ene ETF volgt de S&P Developed Dividend Aristocrats ESG Elite index, het andere de S&P USA Dividend Aristocrats ESG Elite. Deze indices bestaan uit mandjes aandelen die minimaal de afgelopen 10 jaar een stabiel dividend uitkeerden of dat elk jaar verhoogden.

De bedrijven in deze indices worden bovendien gescreend op ESG-factoren en risico’s. De indices sluiten bedrijven uit die de UN Global Compact Principles op het gebied van mensenrechten, milieu en goed bestuur overtreden. Dat geldt ook voor bedrijven die ernstige schade toebrengen aan mens en milieu. Daarnaast zijn bedrijven met een dividendyield van meer dan 10% uitgesloten. Dat doen zij om mogelijke value-traps te voorkomen. Dit zijn bedrijven die onterecht een hoog dividendyield hebben, maar waarbij het risico bestaat dat zij in de toekomst hun dividend verlagen of schrappen. De ETF’s volgen de duurzaamheidsrichtlijnen van artikel 8 SFDR en passen hierdoor bij beleggers die een financieel rendement op een duurzame manier willen behalen.

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?