Auteur
Column Erica Verdegaal

Er zit een boekhouder in je hoofd. Zo profiteer je ervan

door Erica Verdegaal • Personal finance publicist • Gepubliceerd op 02 dec 2024

Het Bureau International des Poids et Mesures (BIPM) in het Franse Sèvres beheert het Internationale Stelsel van Eenheden (SI-eenheden). Hierin is één meter (m) gedefinieerd als de afstand die licht aflegt in een vacuüm in 1/299.792.458 seconde. Ook die seconde (s) is in het SI-stelsel exact omschreven via een formule met natuurconstanten. Net zoals de kilogram (kg), ampère (A), kelvin (K), mol (mol) en candela (cd). Deze zeven grootheden zijn voor iedereen wereldwijd gelijk. Met natuurkundigen kun je écht praten.

Dat kun je van economen niet zeggen. Die werken met valuta’s. De waarde daarvan is niet exact, maar wispelturig als het weer. De eurokoopkracht kan krimpen door inflatie, maar (soms) ook groeien door deflatie. Euro’s kennen zelfs psychologische waardewisselingen. Onze waardering voor een euro hangt namelijk af van waar die euro vandaan komt, waarvoor die is bedoeld, van ons karakter en van vergelijkingsmateriaal.

Neem twee pasgetrouwden in Las Vegas. Na hun limiet van 1.000 dollar te hebben vergokt, vertrekken ze naar hun hotelkamer en vallen in slaap. Om exact 00.17 uur schrikt de bruidegom wakker. Naast het klokje ziet hij hun souvenir, een fiche van 5 dollar. Een teken, denkt de man. Hij schiet in zijn badjas, rent naar het casino, gokt op 17 en wint! Met bonkend hart zet hij opnieuw in op 17. En weer. Zo kan hij achtereenvolgens 6.125, 214.000, 7,5 miljoen en 262 miljoen dollar binnenharken. Dat laatste fortuin zet hij wéér op 17. Het balletje rolt … en stopt op 25. Verslagen en blut komt de man terug op zijn kamer. ‘Waar was je?’, vraagt zijn vrouw slaperig. ‘Nog effe gespeeld’, antwoordt hij. ‘En?’, vraagt ze. ‘Ging wel. Vijf dollar verloren.’

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?