Auteur
Column Henry Meijer

Huwelijk zonder feestje

door Henry Meijer • Mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer • Gepubliceerd op 14 okt 2024

Mijn kennis Gerard klaagt over huwelijksfeestjes die hem worden onthouden. Hij is bijna 75 jaar en vanaf het begin van 1995 abonnee van FiscAlert. Geestelijk en lichamelijk is Gerard nog behoorlijk fit. Zo staat hij als rechtsback nog regelmatig op het voetbalveld tegenover twintigjarige aanvallers. Het gaat niet meer zoals vroeger, maar één helft houdt hij nog vol. De derde helft slaat hij echter nooit over. Gerard is een echt feestbeest en staat uren op de dansvloer. 

Hij heeft vier kinderen en circa 25 neefjes en nichtjes. Van zijn eigen kinderen is er één getrouwd. In zeer besloten kring, aldus zonder feest. Van de neefjes en nichtjes is niemand getrouwd. Wel zijn vermoedelijk enkelen een geregistreerd partnerschap aangegaan. Geregistreerd partnerschap heeft juridisch en fiscaal voor 99% dezelfde gevolgen als het huwelijk. Het is ingevoerd om personen van hetzelfde geslacht iets te kunnen bieden. Inmiddels kunnen zij ook regulier met elkaar in het huwelijk treden, waardoor het geregistreerd partnerschap eigenlijk een overbodige figuur in ons recht is geworden.

Toch kiezen hier nog best veel mensen voor. Het wordt wel “een huwelijk zonder feestje” genoemd. Aan het huwelijk zitten traditioneel allerlei ideeën vast, bijvoorbeeld over hoe de man de toestemming moet vragen aan de ouders van de toekomstige bruid en hoe je het met familie en vrienden moet vieren. Als je dat allemaal niet wilt, maar wel de juridische status van echtpaar dan sluit je een geregistreerd partnerschap. Dat pleegt tot verdriet van kennis Gerard niet met een feest gepaard te gaan. Ikzelf vind het ook jammer. Met een plechtigheid en feest presenteert het stel zich aan familie en vrienden, wat voor wederzijdse commitment kan zorgen.

Sommige stellen kiezen zelfs niet voor het geregistreerd partnerschap. In het beste geval sluiten zij een samenlevingsovereenkomst. Daarin kan bijvoorbeeld worden afgesproken wie de kosten van de huishouding betaalt en wie er in het huis mag blijven als de relatie stukloopt. Bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap is toestemming van beide partners nodig bij het kopen van een woning en het aangaan van een lening. Bij samenwoners niet. Ook kunnen samenwoners niet tot partneralimentatie worden verplicht als ze uit elkaar gaan. Fiscaal zijn de gevolgen voor gehuwden, geregistreerde partners en samenwonenden overigens nagenoeg gelijk. Daar hoef je het dus niet voor te doen.

Columns

Column
Henry Meijer
Mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer
Auteur
Column
Henry Meijer
Mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer
Auteur
Column
Henry Meijer
Mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer
Auteur
Column
Henry Meijer
Mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer
Auteur