Auteur
Column Henry Meijer

Indexbeleggen, een kanttekening

door Henry Meijer • Mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer • Gepubliceerd op 05 feb. 2024

Al jaren beleg ik in 2 beleggingsfondsen die zich richten op kleine en middelgrote ondernemingen (small caps): Kempen Oranje Participaties en Teslin. Bij de fondsselectie kijken de beheerders naar het vermogen van de onderneming om op lange termijn waarde te creëren voor aandeelhouders.

Deze fondsen zijn exponenten van het zogenoemde waardebeleggen. Ooit las ik het boek A Random Walk down Wall Street van Burton G. Malkiel. Daarin betoogde deze Amerikaanse professor op basis van langjarig onderzoek dat het eigenlijk onmogelijk is de beurs te verslaan. De auteur gaf aan dat er wel enig bewijs is dat waardebeleggen in kleinere ondernemingen tot outperformance kan leiden. Geen garantie natuurlijk.

Ik vroeg ChatGPT iets te zeggen over small caps en kreeg het volgende antwoord:
“Het is opvallend dat small cap-aandelen vaak ondergewaardeerd worden in vergelijking met hun large cap-tegenhangers. Ondanks hun potentieel voor groei en veerkracht in diverse marktomstandigheden, lijken investeerders de neiging te hebben om de aantrekkingskracht van large caps te overschatten, wat resulteert in een onderschatting van de waarde van small caps.”

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?