Auteur
Column Henry Meijer

Je zuurverdiende geld smelt als sneeuw door de zon

door Henry Meijer • Mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer • Gepubliceerd op 20 feb. 2024

Iedereen met geld heeft er last van dat alles steeds duurder wordt. Maar ook als je geen geld hebt raakt het je, als jouw inkomen niet aan de inflatie wordt aangepast. 

Stel je hebt vele jaren hard gewerkt en een kapitaal opgebouwd van €500.000. Omdat mensen in jouw omgeving geld zijn kwijt geraakt met beleggen, staat jouw geld veilig op de bank. De rente is relatief laag. Het kapitaal gebruik je om stil te gaan leven. Je gaat het stukje bij beetje opeten voor je levensonderhoud. Je betaalt belasting over je spaargeld, maar daar wil ik het ditmaal niet over hebben. Ik wil het hebben over de invloed van inflatie, waardoor je met hetzelfde bedrag in euro’s steeds minder kunt kopen.

Je hebt de offerte van de aannemer een half jaar laten liggen. Voor hetzelfde werk vraagt hij nu €80.000 in plaats van €60.000. De gemiddelde prijs van een kop koffie buiten de deur is in een aantal jaren van €2 euro naar €3 gegaan. Dat betekent dat je met jouw kapitaal in plaats van 250.000 nog maar 166.667 kopjes kunt kopen. Autorijden is zoveel duurder geworden dat je noodgedwongen voor een goedkopere auto moet kiezen. Terwijl je vroeger naar de Maladieven op vakantie ging, kom je nu niet verder dan Turkije. Je wordt armer en armer omdat je met je zuurverdiende geld steeds minder kunt kopen. Als je je daar niets van aantrekt, ben je misschien al op je 75ste ridder te voet, zoals dat zo mooi heet.

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?