Auteur
Column Henry Meijer

Met waardestijging kun je geen belasting betalen

door Henry Meijer • Mede-eigenaar van FiscAlert en hoofdredacteur van MFAS van Wolters Kluwer • Gepubliceerd op 08 jul 2024

Vastgoedbeleggers hoeven in de nieuwe box 3-wet over waardestijging nog geen belasting te betalen, maar aandelenbeleggers wel. Volgens de planning treedt die wet in 2027 in werking.

Het rendement van een vastgoedbelegger bestaat uit huuropbrengsten en hopelijk waardestijging. En er zijn natuurlijk kosten, die het rendement verlagen. Een particuliere belegger wordt in de huidige belastingwet aangeslagen voor een forfaitair rendement. In 2024 is dat 6,04%: €30.200 bij een pand van €500.000. Gezien het tarief van 36% betaal je, afgezien van de vrijstelling, €10.872 aan inkomstenbelasting. Het is te hopen dat je minimaal het door de wetgever veronderstelde rendement haalt. Dit red je waarschijnlijk niet met alleen de huur na aftrek van kosten, maar hopelijk wel met de waardestijging. Maar ja… met waardestijging kun je geen belasting betalen. Daarvoor zou je eerst pand(en) moeten verkopen.

Er zijn plannen in voorbereiding om de heffing op basis van forfaitaire rendementen te vervangen door een heffing over werkelijk behaalde rendementen. Volgens de planning zal dat in 2027 ingaan, maar in de wandelgangen valt al te vernemen dat het waarschijnlijk later wordt. Het eerste conceptwetsvoorstel ging uit van vermogensaanwas. Dat bekent dat de vastgoedbelegger jaarlijks, net zoals nu, met de fiscus zou moeten afrekenen over de waardestijging. Nu alleen niet over een veronderstelde, maar over de werkelijke waardestijging. Hiervoor was gekozen, omdat anders een aanzienlijke budgettaire derving zou ontstaan. De schatkist zou immers op de centen moeten wachten totdat de belastingbetaler beleggingspanden verkoopt. Het wetsvoorstel was in september 2023 in consultatie gebracht. Je kon er via het internet een reactie op geven. Veel reacties waren negatief over deze systematiek.

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?