Auteur
Column Hans Oudshoorn

Obligaties verdienen een plek in de basis

door Hans Oudshoorn • Beleggerstrainer Saxo Bank Academy en co-auteur Beleggen voor Dummies • Gepubliceerd op 15 jan. 2024

De strijd in Oekraïne en de Gazastrook zal ook in 2024 de markten beïnvloeden. Verder zijn deglobalisering, sociale onrust én de verschuiving naar rechts in het politieke we- reldlandschap aandachtspunten. Door afnemende economische activiteiten zullen bedrijfswinsten onder druk staan. Én, hoewel gedaald, blijft de inflatie aan de hoge kant. Ondanks deze uitdagingen biedt aankomend jaar gelukkig nog steeds kansen voor beleggers.

De Fed liet doorschemeren dat de rente heeft gepiekt en dat verlagingen mogen worden verwacht in 2024. Ik schreef al eerder dat vastrentende waarden een basisplek verdienen in de portefeuille. Nutsbedrijven, die vanwege de gestegen rente te maken hebben gehad met soms forse koersdalingen, zijn weer interessant. Dat geldt bovendien voor de sector gezondheidszorg. Ook hier hebben de gestegen rente, in combinatie met aflopende patenten, de koersontwikkeling van deze categorie aandelen geremd. Er zitten veel medische innovaties in de pijplijn die de sector aantrekkelijk maken. Tevens presteren beide sectoren in economisch mindere tijden doorgaans redelijk goed. Eenvoudig, breed gespreid en kostenefficiënt inspelen op deze beleggingscategorieën kan natuurlijk met een ETF of beleggingsfonds. Wat nog meer?

Houd na de relatieve rust op de beurzen van de afgelopen weken rekening met een hogere volatiliteit. Een brandverzekering voor aandelen middels een ‘AEX calamiteitenput’ is een idee. Samengevat doe je er in 2024 verstandig aan de focus te leggen op de verdediging. Zo kun je met obligaties profiteren van dalende rentes en de impact van afnemende economische activiteit beperken. Houd daarnaast nutsbedrijven en de sector gezondheidszorg op je radar!

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?