De financiële markten zijn nooit saai. Er zijn altijd wel ontwikkelingen die verrassen, zowel negatief als positief. En soms allebei tegelijk. Een opvallende ontwikkeling is die van de voedings- en drankensector, op de beurs aangeduid met de Engelse term ‘food and beverage industry’.
Daar hebben we namelijk een divergentie gezien: de bedrijfswinsten zijn de afgelopen 4 jaar met ongeveer 22% gestegen (positief), terwijl de koersen met 2% zijn gedaald (negatief). De stijgende winsten hebben (nog niet) geleid tot hogere koersen. Een mogelijke verklaring is de risk-on houding van beleggers voor technologie-aandelen en de opmars van crypto-valuta, waar hogere rendementen werden verwacht. Wie, net als ik, in koersherstel van de achtergebleven ‘sector voor de inwendige mens’ gelooft, heeft tegenwoordig de keuze uit diverse smaken. Zo biedt financiële dienstverlener VanEck via de Duitse beurs de Sustainable Future of Food ETF (ISIN IE0005B8WVT6) aan. Met deze ETF beleg je tegen 0,45% aan jaarlijkse kosten in 35 bekende (Danone) en minder bekende (Givaudan) voedingsbedrijven die oog hebben voor duurzame innovatie. Van biologische voedselproducenten tot pioniers op het gebied van vlees- en zuivelvervangers en ondernemingen die precisielandbouw toepassen om de productiviteit te verhogen. Hun doel: het verminderen van de ‘koolstofvoetafdruk’.
Food doet het goed, maar niet op de beurs