Auteur
Column Erica Verdegaal

Slim beleggen is een simpele rekensom

door Erica Verdegaal • Personal finance publicist • Gepubliceerd op 03 jun. 2024

De beleggingsindustrie is gek op kleine getallen, minieme percentages en eurocenten. De klant schenkt er nauwelijks aandacht aan, terwijl fonds- en vermogensbeheerders ze moeiteloos omzetten in miljoenen en zelfs miljarden euro’s. Niet alle beleggers hebben in de gaten hoe enorm de kosten van een beleggingsfonds in hun beleggingswinst kunnen hakken. Daarom een simpel voorbeeld dat laat zien waar je op zou moeten letten. 

Stel je wilt slim beleggen met 250 euro per maand. Je overweegt drie wereldwijd gespreide aandelenfondsen, fonds A, B en C. In fonds A mag je gratis instappen. De beheerkosten zijn 1,5 procent per jaar. Bij fonds B betaal je 0,5 procent instapkosten, maar de beheerkosten zijn minder: jaarlijks 1 procent. Fonds C vraagt jaarlijks 0,3 procent voor beheer, maar instappen kost 0,3 procent van je inleg plus 6 euro per keer. We gaan ervan uit dat de wereldwijde beurzen jaarlijks gemiddeld 6,5 procent stijgen. En dat je dertig jaar lang elke maand trouw blijft inleggen in je fonds.

Met welk fonds ben je dan het beste af? Het antwoord valt te berekenen. Bij fonds A (gratis instappen) kan jij met je hele 250 euro deelnemen. Daar staat tegenover dat de aanbieder jaarlijks 1,5 procent beheerkosten inpikt. Van je 6,5 procent aandelenwinst blijft dus jaarlijks netto 5 procent over. Bij een inleg van 250 euro per maand bezit je dan over dertig jaar 204.674 euro.

Bij fonds B kost instappen 0,5 procent ofwel €1,25 per 250 euro. Er blijft dus elke maand €248,75 over om te beleggen. Door de jaarlijkse 1 procent beheerkosten blijft van je beleggingswinst jaarlijks 5,5 procent over. Over dertig jaar bezit je daardoor €222.608, bijna 18.000 euro meer dan de belegger in A.

Dan fonds C. Het beheer ervan is met 0,3 procent het goedkoopste, maar de instapkosten zijn elke maand 6 euro plus 0,3 procent van elke inleg. Zo kost 250 euro inleggen €6,75 (2,7 procent). Voor beleggen blijft dan maandelijks €243,25 over. Wel tikt het rendement op de beurzen meer aan. Van de 6,5 procent stijging krijg jij elk jaar 6,2 procent. Het resultaat over dertig jaar is dan 247.014 euro. Dus ondanks de hoge instapkosten presteert fonds C maar liefst 24.406 euro beter dan B en zelfs 42.340 euro beter dan A. C is dus de beste keus. Dat komt door de laagste beheerkosten. 

En dat brengt me tot een belangrijke conclusie: namelijk dat de jaarlijkse beheerkosten van een fonds veel belangrijker zijn dan de eenmalige aankoopkosten. Elk tiende procentje minder jaarlijkse kosten scheelt je op de lange termijn duizenden euro’s rendement! Daarom is een overzicht van goed scorende beleggingsfondsen min of meer hetzelfde als een overzicht van goedkoop beheerde, goed gespreide indexfondsen of ETF’s. Welk fonds je ook kiest, ga voor de aller-allerlaagste totale kosten (Total Expence Ratio) per jaar. Als je daarbij periodiek een bedrag inlegt in plaats van bijvoorbeeld 25.000 euro ineens, voorkom je dat je instapt op precies het verkeerde moment. Zo reduceer je een schijnbaar moeilijke beleggingskeuze tot een beetje planning plus een simpele rekensom.

Slim beleggen in 5 tips

1. Duik in de kosten van je beleggingsfonds(en)

De meeste kosten vind je in het ‘Essentiële-informatiedocument’ (Eid). Daarnaast biedt een fonds meestal een ‘factsheet’ dat je informeert over de Total Expresse Ratio (TER). Dat is het totaal van de beheerkosten plus andere administratieve en uitvoeringskosten. Soms ben je er daarmee niet. Sommige kosten zijn pas achteraf bekend. Die vind je in het jaarverslag van het fonds.

2. Ga maximaal gespreid beleggen tegen minimale kosten

Alles wat je hierover moet weten, ontdek je in deze zesdelige videocursus door Kapé Breukelaar.

3. Let vooral op kosten die jaarlijks terugkeren

Elk tiende procentje extra jaarlijkse kosten scheelt je op de lange termijn duizenden euro’s rendement. De FiscAlert DHZ-portefeuilles bewijzen dat het minimaliseren van jaarlijks terugkerende kosten in de praktijk veel oplevert. De resultaten daarvan kun je hier nalezen.

4. Zoek het koren onder het beleggingskaf

Op Fiscalert vind je honderden beoordelingen van beleggingsproducten. Beleg alleen in producten met vijf F’jes.

5. Bereken het

Op berekenhet.nl kun je zelf berekenen wat je beleggingen (met minimale kosten) op termijn mogelijk gaan opleveren.

Columns

Column
Erica Verdegaal
Personal finance publicist
Auteur
Column
Erica Verdegaal
Personal finance publicist
Auteur
Column
Erica Verdegaal
Personal finance publicist
Auteur
Column
Erica Verdegaal
Personal finance publicist
Auteur