Artikelen

Tips bij het kopen van een vakantiewoning

Tips bij het kopen van een vakantiewoning

Het kopen van een vakantiewoning is een leuke, maar ook belangrijke financiële beslissing. Wij geven 10 tips om je te helpen bij het kopen van een vakantiewoning.

1. Definieer je doelstellingen

Bepaal waarom je een vakantiewoning wil kopen. Wil je het uitsluitend gebruiken voor je eigen vakanties, zie je het als een investering voor huurinkomsten, of allebei? Bij een woning die je goed wil verhuren, zal persoonlijke smaak een minder belangrijke rol moeten spelen.

2. Bepaal het budget

Stel een duidelijk budget vast, bestaande uit de aankoopprijs, de kosten koper, de verbouwingskosten en de inrichting. Bepaal ook vooraf hoeveel je wilt uitgeven aan onderhoudskosten en eventuele financieringskosten. 

3. Kies de juiste locatie

Selecteer een locatie die past bij je doelen en interesses. Kijk naar de voorzieningen in de buurt en de nabijheid van stranden, bergen, of andere gewenste activiteiten. Wil je het huis verhuren, kies dan een locatie die voor huurders aantrekkelijk is.

4. Onderzoek de markt

Neem de tijd voor een grondig marktonderzoek om te begrijpen hoe de vastgoedmarkt in het gebied eruit ziet en wat de prijstrends zijn. Bekijk thuis alvast het lokale aanbod op internetsites en probeer via Google Street View de buurt te verkennen. Praat met lokale makelaars en bewoners.

5. Beoordeel de huurinkomsten

Als je van plan bent de woning te verhuren, onderzoek dan de huurpotentie en vraagprijzen in het gebied over het hele jaar. Wanneer is het hoogseizoen en hoe lang houdt dat aan? Bekijk ook welke mogelijkheden er zijn om het beheer van de verhuur en de schoonmaak uit te besteden.

6. Controleer de wet- en regelgeving

Verdiep je in de lokale regelgeving over vakantiewoningen, zoals vergunningen, belastingen en beperkingen op verhuur. Schakel waar nodig een advocaat in om dit goed te regelen.

7. Inspectie en onderhoud

Laat een grondige inspectie van de woning uitvoeren om eventuele verborgen gebreken op te sporen. Budgetteer ook voor regelmatig onderhoud en zorg ervoor dat je snel een lokaal netwerk van onderhoudsprofessionals opbouwt. Via sociale-media-groepen kun je vragen naar aanbevelingen van lotgenoten.

8. Financieringsopties

Heb je een financiering nodig? Onderzoek dan eerst de financieringsopties en praat met hypotheekverstrekkers om te zien welke leningen beschikbaar zijn voor vakantiewoningen. Denk ook aan een lokale bank voor de financiering.

9. Verzekeringen

Zorg voor passende verzekeringen, waaronder een opstalverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en eventueel een aanvullende verzekering tegen overstromingen of natuurrampen.

10. Belastingen

Goed om te weten is dat je, als je een vakantiewoning in Nederland koopt, 10,4% overdrachtsbelasting moet betalen. Een vakantiewoning in Nederland wordt voor de inkomstenbelasting jaarlijks belast in box 3. Een vakantiewoning in het buitenland wordt in de regel in het land van ligging belast, al moet je die wel in Nederland aangeven. Belastingverdragen voorkomen dat je dubbel belasting betaalt over het huis. Bekijk vooraf wat de belastingdruk wordt, ook als je het huis gaat verhuren. Meestal betaal je in het buitenland een stuk minder belasting. Kijk ook de video ‘De vakantiewoning in de belastingaangifte’.
Je buitenlandse woning heeft wel invloed op de heffing die je in box 3 betaalt. Dat komt onder andere door de vrijstelling die deels wordt toegerekend aan het buitenlandse vermogen.

Het kopen van een vakantiewoning is een investering in je levensstijl en het levert vooral rendement op in de vorm van levensvreugde. Je moet wel goed kijken of het wel past in de totale financiële planning.