Artikelen

10 Psychologische valkuilen bij beleggen

10 Psychologische valkuilen bij beleggen

Psychologische valkuilen kunnen leiden tot irrationeel gedrag en financiële problemen. We hebben er allemaal last van. Daarom 10 belangrijke valkuilen bij beleggen om op te letten, ook bij jezelf:

1.  Overmatig vertrouwen (overmoed): dit is het neigen naar het overschatten van je eigen kennis en vaardigheden als het gaat om financiële beslissingen, wat kan leiden tot te veel risico nemen.

2.  Bevestigingsbias: mensen hebben de neiging om informatie te zoeken en te onthouden die hun bestaande overtuigingen en beslissingen bevestigt, zelfs als die overtuigingen onjuist zijn.

3.  Verliesaversie: mensen hebben de neiging om verlies te vermijden en nemen soms irrationele beslissingen om verlies te voorkomen, zelfs als het nemen van dat verlies op lange termijn voordeliger zou zijn.

4.  Kuddegedrag: veel beleggers volgen de menigte en maken beslissingen op basis van wat anderen doen, in plaats van onafhankelijk onderzoek te doen.

5.  Momentumbeleggen: dit is de neiging om te investeren op basis van recente prestaties van activa zonder rekening te houden met fundamentele analyse, wat kan leiden tot overwaarderingen en verliezen.

6.  Status quo-bias: mensen hebben de neiging om vast te houden aan bestaande financiële regelingen en investeringen, zelfs als er betere alternatieven beschikbaar zijn.

7.  Gebrek aan planning: het negeren van langetermijndoelen en het uitstellen van financiële planning kan leiden tot problemen zoals onvoldoende pensioenopbouw.

8.  Geldemotie: emotionele beslissingen over geld, zoals impulsieve aankopen of paniekverkopen tijdens marktschommelingen, kunnen leiden tot financiële problemen.

9.  Illusie van controle: Mensen hebben vaak het gevoel dat ze meer controle hebben over financiële uitkomsten dan ze eigenlijk hebben, wat kan leiden tot het nemen van overmatige risico's.

10.  Gebrek aan financiële geletterdheid: een gebrek aan begrip van financiële concepten en instrumenten kan leiden tot het maken van slechte financiële keuzes.

Het is belangrijk om bewust te zijn van deze valkuilen. Probeer ze actief te vermijden. Dit kan onder meer inhouden dat je financiële educatie volgt, een financieel adviseur raadpleegt en een gedisciplineerde aanpak volgt bij het nemen van financiële beslissingen. Het is ook nuttig om een goed begrip te hebben van je eigen financiële doelen, risicobereidheid en beleggingshorizon om betere beslissingen te nemen. Lees onze ’21 tips voor slim en succesvol beleggen’.