Artikelen

Beleggers: hou het hoofd koel!

Beleggers: hou het hoofd koel!

Op de beurs stormt het door de importheffingen die Trump aan andere landen oplegt en de reactie van die landen daarop. Door de handelsoorlog wil Trump fabrieken terugkrijgen naar Amerika en banen creëren. Maar hoe moet je als belegger daarop reageren?

De angst voor een wereldwijde handelsoorlog heeft zich vertaald in een daling van de beurskoersen. Maar we zien ook de beurzen weer terugveren na de aankondiging van Trump om de importheffingen af te zwakken. Angst en onzekerheid zijn in ieder geval slechte raadgevers. De geschiedenis leert dat verkopen in periodes van forse koersdalingen onverstandig is. De geschiedenis leert ook dat na periodes van enorme koersdalingen en correcties herstel optreedt. Het enige probleem is: we weten niet wanneer. 

Wat nu te doen? 

Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je werkelijk belegt (dus voor de lange termijn) en niet speculeert (op de korte termijn) houdt dan het hoofd koel, al is dat in turbulente tijden soms makkelijker gezegd dan gedaan. Verkoop niet als je conform je risicoprofiel hebt belegd. Je portefeuille houdt dan de schommelingen binnen de perken. Beleggen is nu eenmaal niet hetzelfde als sparen. De risico’s zijn groter. Forse koersdalingen zijn onlosmakelijk met beleggen verbonden. Nog forsere koersstijgingen ook. Daarom levert beleggen uiteindelijk meer op dan een spaarrekening. Het is wel belangrijk om bij beleggen een aantal ‘spelregels’ in acht te nemen.

Spelregels

1. Verdeel je vermogen

80% van het beleggingsrendement wordt bepaald door de verdeling tussen vastrentende waarden (spaarrekening, obligaties e.d.), onroerend goed en aandelen. Zorg er dus voor dat de verdeling van je portefeuille goed aansluit bij je risicoprofiel.

2. Heb geduld en beleg voor de lange termijn

Beleg alleen in aandelen met geld dat je niet direct nodig hebt. Gebruik dus niet het spaargeld dat je voor de studie van de kinderen of voor een nieuwe auto opzij hebt gezet. Een vuistregel: beleg alléén met geld dat je minimaal 10 jaar kunt missen.

3. Laat je niet meeslepen door emoties

Wat de koersen op de beurs ook doen, laat je niet gek maken. Als het beurssentiment negatief is, moet je niet alles hals over kop gaan verkopen of minder gaan inleggen. En vice versa: laat je ook niet meeslepen als beleggen in aandelen hot is. Voer consequent beleid en blijf bij je risicoprofiel en bijbehorende vermogensverdeling.

Buffet: Je moet kopen als iedereen wit ziet van angst en verkopen als iedereen rood ziet van de hebzucht

4. Beleg tegen de stroom in

Het recept voor succesvol beleggen is simpel: koop aandelen als iedereen verkoopt en verkoop als iedereen koopt. Of zoals superbelegger Warren Buffet ooit zei: ‘Je moet kopen als iedereen wit ziet van angst en verkopen als iedereen rood ziet van de hebzucht’. Dat is de essentie van ‘anticyclisch’ beleggen (we noemen het ook wel ‘contrair beleggen’). De meeste beleggers (particulieren én professionals) beleggen echter ‘procyclisch’: ze stappen in als het goed gaat op de beurs. Hoe langer het goed gaat, hoe meer mensen instappen. Tot het fout gaat. Dan wil iedereen massaal uitstappen. Natuurlijk wil je van ons horen of de tijd is gekomen om (weer) in of uit te stappen. Dat weten wij niet. Wat we wel weten is dat procyclisch beleggen menselijk is, en dat het resultaat vaak tegenvalt. En wat we ook weten, is dat spannende tijden vaak goede instapmomenten opleveren. Contrair beleggen werkt echt, vraag maar aan superbelegger Warren Buffett, want die doet zijn hele leven niet anders. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.

5. Beleg passief

Voor particuliere beleggers is indexbeleggen een goede manier om betere rendementen te halen. Niet alleen door de transparantie en de goede spreiding, maar vooral door de lage kosten. De meeste indices worden samengesteld op grond van de ‘marktkapitalisatie’ (de grootte van de onderneming gemeten naar de beurswaarde). Omdat de beurswaarde per onderneming fluctueert, wordt de opbouw van de indices periodiek, meestal éénmaal per jaar, bijgesteld. Wie belegt in indexfondsen, volgt niet alleen de koersen van de index, maar automatisch ook de bijstelling. De belegger laat zich, kortom, meedrijven op de golven van de beurs, tegen minimale inspanning en kosten. En dat is de essentie van passief beleggen.

Lees ons artikel ’21 tips voor slim en succesvol beleggen’. En ga voor meer informatie over indexbeleggen naar ons ‘Dossier Indexbeleggen’. Daar vind je ook de FiscAlert DHZ-portefeuilles, een voorbeeld van hoe je zo’n indexbelegging zou kunnen aanpakken.