Artikelen

Hoe staat het met de ‘woekerpolisaffaire’?

Hoe staat het met de ‘woekerpolisaffaire’?

Volgens de ombudsman Financiële Dienstverlening heeft u in principe recht op compensatie als u in het verleden een te dure beleggingsverzekering afgesloten. Dat is goed nieuws. De vraag is alleen of het voldoende is.

Nederlandse levensverzekeraars die in het verleden te dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht — ook bekend als ‘woekerpolissen —, zullen een deel van hun ten onrechte berekende kosten aan hun klanten moeten terugbetalen. Dat is de recente aanbeveling van de ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke. Volgens Wabeke zou de kostendruk op spaar- en beleggingsproducten met een levensverzekeringscomponent maximaal 2,5 procent van het belegde vermogen moeten zijn, de verzekeringspremie niet meegerekend.

Het zou de verzekeraars minimaal 5 miljard euro kosten als ze alles boven het normpercentage met terugwerkende kracht moeten terugbetalen. Dat gaat de ombudsman echter te ver. De ontstane misstanden zijn niet alleen te wijten aan de verzekeraars, meent de ombudsman. Ook de overheid, de tussenpersonen en, niet te vergeten, de consumenten zelf zijn medeverantwoordelijk. Verzekeraars hoeven hun klanten daarom alleen te compenseren als in het verleden méér dan 3,5 procent van het belegde vermogen als kosten in rekening zijn gebracht. Dit zal de branche naar schatting zo’n 2 miljard euro gaan kosten.

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?