Het kiezen van een zorgverzekering blijkt voor velen nog steeds moeilijk. Het aanbod aan zorgverzekeringen die niet of nauwelijks van elkaar verschillen is nog altijd zo groot dat het consumenten hindert bij het kiezen. In 2023 had 61% van de consumenten gemiddeld €103 per jaar kunnen besparen. Zij hadden een basisverzekering waarvoor een (bijna) gelijk, maar goedkoper alternatief bestaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). NZa en ACM willen dat het kiezen van een zorgverzekering makkelijker wordt:
- NZa en ACM vinden het onwenselijk dat je soms een duurdere basisverzekering moet afsluiten als je een uitgebreidere aanvullende verzekering wilt. Voor mensen die zorg nodig hebben wordt de basisverzekering daardoor duurder dan voor anderen en dat zet de solidariteit van het zorgstel onder druk. Consumenten moeten bij elke basisverzekering toegang krijgen tot alle aanvullende verzekeringen bij dezelfde zorgverzekeraar.
- Verzekeraars mogen op dit moment niet dezelfde polis aanbieden voor verschillende prijzen (premiedifferentiatie). Door kleine verschillen aan te brengen of door dezelfde polis via een andere verzekeraar binnen hetzelfde concern aan te bieden omzeilen ze dat verbod. NZa en ACM willen het verbod op premiedifferentiatie uitgebreid wordt zodat het aantal (bijna) gelijke verzekeringspolissen per zorgverzekeraar omlaag gaat.
Het onderzoek laat ook zien dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste (bijna) vergelijkbare polis oploopt op tot maar liefst €212 per jaar. Dit premieverschil is geconstateerd bij een vergelijking van 9 combinatiepolissen van 6 verschillende concerns.