Artikelen

Box 3-arrest: ‘champagne met afdronk van azijn’

Box 3-arrest: ‘champagne met afdronk van azijn’

Op 6 juni deed de Hoge Raad de langverwachte uitspraak over de heffing in box 3. Cor Overduin was nauw betrokken bij deze procedures. De hoogste tijd voor een interview met hem.

Cor Overduin is sinds 1987 belastingadviseur. Hij begon zijn carrière bij EY en was daar collega van Marcel Piket en Henry Meijer. Nu is hij zelfstandig fiscalist bij Grant Thornton. Hij strijdt sinds 2014 met de Bond voor Belastingbetalers tegen de onrechtvaardige box 3-heffing. Dit leidde tot een zogenoemde massaal-bezwaarprocedure, waarbij in overleg met de Belastingdienst een aantal zaken aan de rechter werd voorgelegd. Het oordeel van de rechter in deze zaken was bepalend voor de afwikkeling van alle bezwaren. Dit mondde uit in het beroemde Kerstarrest van 24 december 2021, waarmee de Hoge Raad een streep zette door de forfaitaire heffing. Deze heffing dupeerde spaarders die belasting moesten betalen, terwijl ze geen of nauwelijks rente kregen. Deze heffing was in strijd met het gelijkheidsbeginsel en het eigendomsrecht van het Europese verdrag. 
Het Ministerie van Financiën heeft geprobeerd de boel te redden met een aangepast systeem, dat echter nog steeds op een forfaitair rendement was gebaseerd. Alleen werden er voortaan verschillende rendementspercentages gebruikt voor sparen, overige beleggingen en schulden. Ook dit kon geen genade vinden in de ogen van Cor Overduin, zodat er opnieuw procedures werden aangespannen. Op 6 juni 2024 kondigde de Hoge Raad in een livestream aan dat Overduin en de zijnen gelijk hadden. Ook die nieuwe systematiek (‘Herstelwet’) is in strijd met het Europese verdrag. Ongelukkige beleggers met een negatief rendement worden hetzelfde belast als beleggers met een hoog rendement. Belastingbetalers die over hun totale vermogen minder rendement hebben behaald dan volgens het forfaitaire systeem krijgen rechtsherstel. Ze hebben nu feitelijk the best of both worlds. Is hun werkelijke rendement hoger, dan geldt het forfaitaire. Is het forfaitaire rendement hoger, dan geldt hun werkelijke rendement. 
Wij spraken Cor één dag na de arresten van de Hoge Raad.

Hoe ben je bij de strijd tegen box 3 betrokken geraakt?

Alleen voor leden

Word lid en ga direct verder

Als FiscAlert lid heb je onbeperkt toegang tot alle items op de website.

Ja, ik wil ook lid worden

Ben je lid en heb je al een account?