Artikelen

Geen verplicht referendum over nieuw pensioenstelsel

Geen verplicht referendum over nieuw pensioenstelsel

Een veelbesproken voorstel van NSC en BBB om een verplicht referendum in te voeren bij de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel is afgewezen. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer, 73 stemmen tegen en 72 voor, stemde tegen het plan.
NSC en BBB wilden dat pensioenfondsen alleen mogen overstappen naar het nieuwe stelsel (invaren) als minstens 50% van de deelnemers zich in een referendum vóór zou uitspreken. Dit voorstel leidde tot veel discussie, omdat het de invoering van het nieuwe stelsel met jaren zou kunnen vertragen en de solidariteit binnen het pensioenstelsel onder druk zou zetten.
Daarnaast was er kritiek omdat de nieuwe pensioenwetgeving juist tot stand is gekomen na jarenlang overleg tussen vakbonden, werkgevers en de overheid. 
Minister Van Hijum van Sociale Zaken (NSC) is blij dat er nu duidelijkheid is. 'Het is goed voor de pensioenfondsen dat ze nu weten waar ze aan toe zijn.' Hij heeft aangegeven dat hij het als een 'politiek signaal' opvat dat zo'n groot deel van de Kamer nog wijzigingen wilde aanbrengen aan het pensioenstelsel.

De overstap naar het nieuwe stelsel moet uiterlijk in 2028 zijn voltooid. Het laatste woord is hier ongetwijfeld nog niet over gezegd. De pensioensector en de overheid moeten een goed antwoord vinden op de weerstand en de vragen over de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. De pensioensector en de overheid zouden om te beginnen duidelijker kunnen informeren en beter voorlichten.